Meer weten, meer zien, meer beleven! 

Waterlandsmuseum de Speeltoren 

Waterlandsmuseum De Speeltoren

Ontdek Waterland in het moderne Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam (geopend op 1 juli 2012). Een museum vol variatie en verrassingen. Zo ziet u hoe het Waterlandse landschap is ontstaan, komt u meer te weten over de rijke historie van de prachtige stadjes, heeft u een uitdagende ontmoeting met hedendaagse kunst en ontdekken kinderen zelf hoe leuk een museum kan zijn op de Juniorzolder. In de Speeltoren staat u bovenop de enorme speeltrommel en met camera’s kunt u alle delen van de toren op een monitor zien.

Over water en land
Een fascinerende reis door de tijd van 2000 jaar die u bewust maakt van de pracht van het Waterlandse landschap maar ook van al zijn kwetsbaarheid. Bekijk de hut van takken en klei van onze voorouders en wat er op tafel stond in de middeleeuwen. Ooit oog in oog gestaan met een kemphaan, smient, bunzing of buizerd? Volg het drama van meer dan 10.000 lekkende vaten in de Volgermeerpolder of reis mee met de film over de Waterlandse tram naar Monnickendam.

Ontmoet hedendaagse kunst
Bekijk en beleef kunst van nu. In deze zaal Kunst Kijken, met regelmatig wisselende exposities, ontmoet u hedendaagse kunst in al zijn verrassende vormen. Kunstenaars uit Waterland maar ook ver daar buiten, nemen u mee en tonen u hun werk. Een wereld die zij voor ons verbeelden. Kijk op de site van het museum voor de actuele tentoonstelling.

Reis door de tijd
De historiezaal neemt u mee in de verhalen van de oude plaatsen. U staat bijna in de beerput uit de 17e eeuw, vol historisch afval van oude jeneverkruiken tot en met ‘vroeg’ Blokker en HEMA. Rouwsieraden onthullen het treurige onderscheid, ook in de dood, tussen arm en rijk. Open de palingbox en u ruikt de geur van Monnickendam door de eeuwen heen. De unieke tegelcollectie vertelt, achter elk tegeltje, het verhaal over mensen, handel en geloof. Of pak een kruk en geniet van de films over Monnickendam, de vishandel en de beschilderde interieurs van Broek.

Na 5 eeuwen de Speeltoren eindelijk van binnen te zien
Beleef het meest authentieke en ook daarom het meest valse carillon van Europa. En ook het oudste nog bespeelde carillon van de wereld! Via de Carillonzaal komt u in de Speeltoren oog in oog te staan met de enorme speeltrommel, een machtig mechaniek dat draait, ratelt en een veelheid aan kabels in beweging brengt. Ook kunt u met een bestuurbare en vijf vaste camera’s de niet toegankelijke delen van de toren bekijken. Zo ontdekt u hoe de bazuin van de faam werkt, hoe de riddertjes ronddraaien en nog hoger kunt u de klokken van dichtbij bestuderen.

Zelf ontdekken
Kinderen kunnen zich uitleven op de Juniorzolder en er van alles zelf ontdekken. Er is een spannend Ontdekhuis ‘In het Bonte Kalfje’, streng verboden voor volwassenen! Pas je door het deurtje, ga dan in dit huisje even terug in de tijd. Of ga als een echte archeoloog zelf in de put opgravingen doen en onderzoeken. Speel het memoryspel maar dan helemaal anders. Niet twee dezelfde plaatjes maar zoek twee bij elkaar horende oude en nieuwe voorwerpen. Lekker rommelen op de Juniorzolder!

 


Kijk voor een overzicht van alle Waterlandse evenementen en activiteiten op onze evenementen website.

Bedrijvengids: Zien, Doen en beleven
Zien, Doen en beleven: Bedrijven, winkels, verenigingen en ondernemers
Evenementenkalender
Evenementenkalender
Het weer in Waterland
Weersverwachting
Monnickendam