Koningsdag in Monnickendam 

Koningsdag in Monnickendam

Vrijdag 21 april tot en met donderdag 27 april

Oranjekermis: op het parkeerterrein het Bolwerk tegenover de Grote Kerk. De kermisexploitanten hebben er weer zin in om de kermis ’s middags en ’s avonds te laten draaien.

 

Zaterdag 22 april

Klaverjasavond: De Klaverjas Club Monnickendam (KCM) organiseert een grootse individuele klaverjasavond in de kantine van sporthal ’t Spil. Er zijn mooie prijzen te verdienen en er is een tombola met leuke prijzen. De toegang is slechts 1 euro. Het Koningsklaverjassen begint om 20.00 uur; de zaal is open vanaf 19.30 uur. Wij rekenen op u!

U kunt zich aanmelden via de e-mail bij: rinusvanzanten@hetnet.nl of per telefoon: 0299-651559.


Zaterdag 22 april

Oranjebal: Het Oranjebal is alleen toegankelijk voor leden van buurtvereniging Dammers en Dijckers, buurtvereniging BinnenDijckers en buurtvereniging Pitto. Het Oranjebal wordt gehouden in gebouw Samuel in de Kerkstraat en start vanaf 20.00 uur. De leden van de buurtverenigingen hebben hiervoor een persoonlijke uitnodiging ontvangen.

 

Koningsdag donderdag 27 april

Vrijmarkten: van 08.00 - 12.30 uur worden er twee vrijmarkten voor kinderen gehouden:

- bij winkelcentrum 't Spil (parkeren is daar dan niet mogelijk) en bij de Bolder; commerciële activiteiten zijn niet toegestaan.

- op de Beestenmarkt voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Ook hier zijn commerciële activiteiten niet toegestaan. 

Al om 7 uur arriveren de eerste jonge handelaren op de Beestenmarkt om het doorgaans zo rustige plein weer te veranderen in een echte (vrij-)markt. Om 08.00 uur is de start. De diversiteit van de aangeboden nering is net zo divers als haar kwaliteit en het prijspeil is doorgaans net zo vriendelijk als de jonge verkopers. Gezelligheid is gegarandeerd, helemaal omdat het marktplein een veilige plek is waar alleen ruimte geboden wordt aan handelaren in de basisschoolleeftijd.

Uiterlijk om 13.00 uur sluit buurtvereniging Pitto de markt zodat de handelaren nog voldoende tijd hebben om hun zuurverdiende geld te tellen of op de kermis uit te geven.

 

Hoedenwedstrijd: Vanaf 08.30 uur kunnen de kinderen op het terrein van de brandweerkazerne aan de Werf (Bernhardlaan) de brandweerwagens van dichtbij bewonderen. Daar is ook de start van de Hoedenwedstrijd. Kinderen tot 12 jaar kunnen hieraan deelnemen. Hij of zij die de mooiste kroon (als Koning Willem-Alexander) of hoed (als Koningin Maxima) thuis heeft gemaakt, valt in de prijzen. Er worden 5 prijzen verdeeld. De hoofddeksels worden bij de brandweerkazerne vakkundig beoordeeld door een jury. Van degenen die in de prijzen vallen wordt de naam, adres, leeftijd en jongen/meisje genoteerd. Tijdens de aubade bij Noordeinde 5 wordt door de burgemeester bekend gemaakt wie een prijs heeft gewonnen.

 

Carillon: vanaf 09.00 uur speelt beiaardier Henk Verhoef op het carillon van de speeltoren.

 

Fanfarekorps: om 09.15 uur gaat muziekvereniging Olympia/Con Brio met de kinderen vanaf de brandweerkazerne via het Zuideinde naar het Noordeinde.

 

Aubade: om 09.30 uur wordt bij het voormalige stadhuis aan het Noordeinde de aubade gehouden. Muziekvereniging Olympia/Con Brio laat van zich horen en er worden enkele volksliederen gezongen. Onder toezicht van burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon worden de prijswinnaars van de hoedenwedstrijd bekend gemaakt. De prijswinnaars krijgen bericht thuis welke prijs zij hebben gewonnen.

 

Muzikale optocht: vanaf 09.45 uur (aansluitend aan de aubade) wordt een muzikale optocht door de binnenstad gehouden. Het fanfarekorps speelt onder meer bij de vrijmarkt op de Beestenmarkt.

 

3 Bruggenloop: van 11.00 – 13.00 uur. Evenals vorig jaar wordt er weer een 3-bruggenloop georganiseerd door de Atletiekvereniging Monnickendam in samenwerking met buurtvereniging De BinnenDijckers. Het is de bedoeling dat iedereen van groot tot klein kan meedoen. Het parcours loopt als vanouds rond de 3 bruggen van de Oude Zijds Burgwal/Nieuwe Zijds Burgwal.

Er zijn 4 groepen:

Voor de kleinsten t/m 5 jaar is het parcours 1 ronde over 2 bruggen,

Voor deelnemers van 6 t/m 10 jaar is het 1 ronde over 2 bruggen,

Voor deelnemers van 11 t/m 16 jaar is het 1 ronde over 3 bruggen,

Voor deelnemers vanaf 17 jaar zijn het 4 rondes over 3 bruggen.

Er wordt gestart ter hoogte van bakkerij Gutter aan de Oude Zijds Burgwal. Contactadres: Alex Verweij, e-mail: a.verweij@rocva.nl, telefoon 0299-655968.

De inschrijving is vanaf 10.00 uur en is geheel gratis!

Er is een collectebus van de Stichting Koningsdag Monnickendam; een bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

Attracties op en bij de Groote Noord: Vanaf 14.00 uur wordt tussen het Schulpzand en ’t Prooyen een opblaaskussen/springkussen neergezet waar kinderen naar hartenlust op kunnen spelen. Ook worden er spelletjes voor kinderen georganiseerd. Deelname is gratis en de organisatie wordt verzorgd door buurtvereniging Dammers en Dijckers.

 

Wordfeud: Van 14.00 – 16.30 uur. Wordfeud (een spel vergelijkbaar met Scrabble) wordt op straat gespeeld, namelijk op het Schulpzand (einde Gooische Kaai). Dit doen we door het te spelen op een geplakband en gekrijt speelveld van maar liefst 4,5 x 4,5 meter en met 102 speelsteentjes van 30 x 30 cm. Iedereen kan dus gemakkelijk over de schouder meekijken en hardop meedenken. We gaan uit van toch zeker vier spelrondes en afsluitend een finale met de 4 spelers met de meeste punten. Kom kijken, schrijf je ter plaatse in! Het spel wordt georganiseerd door buurtvereniging Dammers & Dijckers.

 

Waterspektakel: We gaan na enkele jaren toch weer het water op. Het wordt een wedstrijd “touwtrekken” met twee ploegen en een boot. Voor de details raadt de buurtvereniging Dammers & Dijckers u aan vooral te komen kijken en mee te doen! Aanvang 14.00 uur.

 

Feestmiddag voor ouderen: van 14.30 tot 18.00 uur. De SGOM (Stichting Gecoördineerd Ouderenwerk Monnickendam) organiseert een feestmiddag voor ouderen in het Atrium van Swaensborch, Swaensborch 11, Monnickendam.

Programma:
14.30 uur:                  ontvangst met koffie / thee
Samenzang m.m.v. het Zuiderzeekoor
Pauze
15.45 – 17.00 uur:      Bingo
17.00 – 18.00 uur:      Broodmaaltijd

Toegang alleen met geldige toegangskaart.
Kosten € 6,00 (incl. kop koffie/thee, 1 consumptie, 1 bingokaart en de maaltijd)
Kaartverkoop van 18 tot en met 21 april bij: Nimo Boek, Kerkstraat 53, Receptie van Swaensborch.
Indien u opgehaald wenst te worden, kunt u zich opgeven bij:
Mevrouw T. Louwers, telefoon 653396.

 

Prins Poemel:

Heeft Prins Poemel een probleem met zijn gezondheid?

De afgelopen 2 jaar was Prins Poemel de grote afwezige op de Beestenmarkt waardoor de geruchtenmachine op volle toeren ging draaien.

Eerst waren er berichten dat  de Prins voor enige tijd in het buitenland verbleef om daar een beeldschone prinses ten huwelijk te vragen. Zeker is dat de Prins op Schiphol gesignaleerd is alwaar hij het vliegtuig richting Rusland nam. Is er sprake van een Russische Prinses die elke dag zwemt in een bad vol roebels? Ook is hij in de afgelopen jaren op Sicilië waargenomen. Heeft hij banden met de maffia om zo een prinses aan de haak te kunnen slaan? Welingelichte kringen hebben onze verslaggever gemeld dat geen van deze geruchten op waarheid berusten. Er is een andere reden dat het nog niet gelukt is om een prinses te vinden. Er wordt gefluisterd dat de wanhopige verliefdheid zelfs invloed heeft op de gezondheid van de Prins.

De hofhouding van de Prins heeft plechtig beloofd dat de Prins Poemel op 27 april om 19.30 uur weer naar de Beestenmarkt zal komen om daar alle kinderen precies te vertellen wat er aan de hand is. Daarmee wil de Prins alle geruchten de kop indrukken.

“Alle kinderen vanaf 3 t/m 10 jaar moeten allemaal op 27 april om 19.30 uur naar de Beestenmarkt komen dan vertel ik jullie de waarheid want kinderen zijn de enige die ik vertrouw” aldus de Prins.

Buurtvereniging Pitto trakteert na afloop op oranje limonade en oranjebitter in het Weeshuis.

 


Kijk voor een overzicht van alle Waterlandse evenementen en activiteiten op onze evenementen website.

Bedrijvengids: Zien, Doen en beleven
Zien, Doen en beleven: Bedrijven, winkels, verenigingen en ondernemers
Evenementenkalender
Evenementenkalender
Het weer in Waterland
Weersverwachting
Monnickendam