SPW organiseert in samenwerking met Stadsgidsengilde 

Themawandelingen door Monnickendam 

Themawandelingen door Monnickendam

In samenwerking met de Stadsgidsen van Monnickendam organiseert Stichting Promotie Waterland een viertal bijzondere themawandelingen door Monnickendam. De vier themawandelingen vinden plaats op zondagmiddag en worden gegeven in het Nederlands. Ook voor inwoners van Waterland zijn deze stadswandelingen bijzonder interessant!

Thema’s
De vier wandelingen hebben als thema stadsboerderijen in Monnickendam (23 oktober), de blauwe tram in Waterland (27 november), nering en ambachtenwandeling (26 maart 2016) en Joodse geschiedenis (23 april).
De eerste themawandeling, stadsboerderijen in Monnickendam, leidt langs de plaatsen waar deze stonden en staan. De stadsgids vertelt hoe er vroeger “geboerd” werd binnen de stadsgrenzen en laat zien wat we nog terug kunnen vinden van het boerenleven.
Van 12 november 2016 tot 2 april 2017 is er in het Waterlandsmuseum de Speeltoren een tentoonstelling over de Waterlandse tram. Daarop aanhakend verzorgen de stadsgidsen op 27 november de tweede rondleiding langs de route die de tram reed en vertellen ze over de impact die deze verbinding had op de stad en wat we nog steeds aan sporen hiervan kunnen vinden. Monnickendam was altijd een stad vol bedrijvigheid met allerlei winkeliers, kooplieden en venters. Tijdens de nering- en ambachtenwandeling komt de geschiedenis aan de orde van “nering en ambacht door de eeuwen heen”, met een nadruk op de laatste 100 jaar. De stadsgids laat zien wat er nog van vroeger over is.
Dat Monnickendam een rijke Joodse geschiedenis kent is niet bij iedereen bekend. Een stadsgids loopt met de deelnemers een rondwandeling langs alle belangrijke plekken uit de Joodse geschiedenis van de stad en vertelt er uitgebreid over. Deze laatste wandeling voert ook langs de in 2016 aangebrachte Stolpersteine , dit zijn herdenkingsstenen uit de 2e wereldoorlog.

Praktische informatie
De wandelingen van circa anderhalf uur worden gehouden op zondagmiddag en starten alle om 14.30 uur voor het Informatiepunt aan het Zuideinde 2 in Monnickendam. Vooraf aanmelden is niet nodig. De kosten voor deelname zijn €3,- per persoon, te voldoen aan de stadsgids. Alle opbrengsten van de gidsen komen ten goede aan projecten ter verbetering van de binnenstad.

Over Stichting Promotie Waterland
Onder de slogan ‘Waterland laat je verrassen’ is Stichting Promotie Waterland sinds 2010 actief in het verwezenlijken van het algemene doel om meer mensen in Waterland te laten recreëren en ervoor te zorgen dat zij langer blijven en vaker terugkomen. De activiteiten van de SPW zijn gericht op drie doelgroepen: inwoners, ondernemers en toeristen. De stichting heeft Informatiepunten in Monnickendam en Marken.

 


Kijk voor relevante adressen over varen, fietsen en wandelen op onze overzichtspagina.

Bedrijvengids: Varen, Fietsen en Wandelen
Varen, Fietsen en Wandelen: Bedrijven, winkels, verenigingen en ondernemers
Varen, Fietsen en Wandelen op de kaart
Varen, Fietsen en Wandelen op de kaart
Het weer in Waterland
Weersverwachting
Monnickendam