Het oudste dorp van Waterland 

Zuiderwoude 

Zuiderwoude

Het oudste dorp in de gemeente Waterland is Zuiderwoude, dat ten zuiden van Monnickendam ligt. In de 16de en 17de eeuw voeren schepen af en aan naar Suriname en was het dorp bijna tweemaal zo groot als nu. Door de grote veepest in de 18de eeuw, in combinatie met regels die Amsterdam het dorp oplegde, raakte het dorp in verval. Saillant detail: de nood was zo hoog, dat het dorp de kerkklok aan buurdorp Broek in Waterland heeft verkocht.

Deze kleine kern van Waterland is bijzonder mooi om te zien. De historische boerderijen, omgeven door water en weiland, geven het dorp een schilderachtige uitstraling. Het hart van Zuiderwoude wordt gevormd door de hervormde kerk, waarvan het exterieur in 1995 gerestaureerd is en het interieur in 2004. Sinds maart 2007 bezit de kerk een gerestaureerd monumentaal orgel uit 1863. De kerk is op afspraak te bezichtigen en is in de maanden juli en augustus op regelmatige basis geopend. Er is dan ook een kleine boekenmarkt en er zijn diverse (handgemaakte) streekproducten te koop.

Het is heerlijk om het dorp te voet te verkennen, maar er lopen ook diverse fiets- en vaarroutes door het gebied. Op het punt waar veel wandel-, fiets- en vaarroutes samenkomen, vlak naast de kerk, is sinds 2015 een gratis watertappunt gerealiseerd voor bezoekers.

 

"De glinstering van het water, het ruisen van het riet,
in de stilte van Zuiderwoude zingt de grutto het hoogste lied."

 


Kijk voor voor een totaaloverzicht van alle bedrijven uit Zuiderwoude.

Bedrijvengids: Over Waterland
Over Waterland: Bedrijven, winkels, verenigingen en ondernemers
Het weer in Waterland
Weersverwachting
Monnickendam