Kleurrijk schiereiland 

Marken 

Marken

Het schiereiland Marken is waarschijnlijk wel de meest bekende kern van de gemeente Waterland. Veel toeristen weten hun weg al naar het voormalige eiland te vinden, vanwege de monumentale houten huizen en de kleurrijke klederdracht. In 1957 werd het eiland met een dijk aan Monnickendam verbonden. Kenmerkend voor Marken zijn de werven (kunstmatig opgeworpen heuvels) waarop woningen zijn gebouwd om beter beschermd te zijn tegen het water. Toen de werven volgebouwd waren, bouwden de Markers woningen op palen.

Tegenwoordig zijn er nog 15 werven op Marken te vinden, waarvan er twaalf bewoond zijn. De kleine, eenvoudige houten huisjes op de werven zijn veelal dicht tegen elkaar aan geplaatst. Een wandeling over deze werven, via ophaalbruggen en door smalle steegjes, laat je de sfeer en charme van het eiland beleven. Er is een speciale website die meer informatie geeft over het wonen op Marken.

Net als in Volendam wordt in Marken nog dikwijls - vooral met belangrijke gebeurtenissen of op bijzondere feestdagen zoals Koninginnedag – klederdracht gedragen. De Marker klederdracht is erg kleurig met veel rood. De aanblik van een Markerdame in klederdracht tussen de houten huizen doet je teruggaan in de tijd. Op het voormalige eiland is ook het Markermuseum te vinden in de Kerkbuurt. Hier is jaarlijks een wisselende expositie te bewonderen.  Vanuit de haven van Marken vertrekken regelmatig veerboten naar Volendam en vice versa.

 

"De roop hangt vol met was, de bleek fleurt er van op,
met het Paard als thuisbaken kiezen boten het ruime sop."

 


Kijk voor voor een totaaloverzicht van alle bedrijven uit Marken.

Bedrijvengids: Over Waterland
Over Waterland: Bedrijven, winkels, verenigingen en ondernemers
Het weer in Waterland
Weersverwachting
Monnickendam